Politiek Beekdaelen trekt ton uit voor OLS, gemeente rekent op forse bijdrage provincie

Scholen in Beekdaelen krijgen ieder duizend euro als ze meedoen aan het Kinjer-OLS, zoals 2022 in Meijel. — © Stefan Koopmans

Beekdaelen trekt een ton uit om de organisatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest te ondersteunen. De provincie komt ook met een fors bedrag over de brug, is de verwachting.

De politiek vindt het nodig duidelijkheid te geven over de bijdrage van de gemeente, nadat het college eerder al duidelijk maakte dat het OLS op subsidie kan rekenen. Daarnaast krijgen scholen die meedoen aan het Kinjer-OLS ieder duizend euro. Van de ton voor het OLS is een kwart voor kosten die de gemeente zelf maakt om het OLS in Doenrade mogelijk te maken.

Discussie

Aan het besluit ging dinsdagavond wat discussie vooraf. PvdA en D66 zijn tegen de bijdrage omdat het voorstel niet goed is onderbouwd. Want er is nog geen begroting voor het OLS. Ook zijn de bijdragen van de provincie en Nederweert nog onzeker en is onduidelijk of de subsidie even hoog is als voor andere gemeenten waar het OLS is gehouden. Beide fracties zijn wel voor de bijdrage aan scholen en staan achter het OLS.

Half jaar

Volgens burgemeester Eric Geurts is het niet mogelijk de bijdrage van de gemeente goed te onderbouwen, omdat het schuttersfeest dit keer binnen een half jaar op poten gezet moet worden. Hij verzekert dat de provincie mede daarom een groter bedrag beschikbaar stelt dan gebruikelijk.

GroenLinks wil het OLS ook bereikbaar maken voor minima, en wil ook vluchtelingen bij de organisatie betrekken om hen bekend te maken met dit stuk Limburgse cultuur. Hoewel andere partijen bedenkingen hadden zegde Geurts toe daarover met de organisatie te gaan praten. Daarop trok GroenLinks een motie hierover in.

Bron: Limburger.nl

Dit vind je misschien ook leuk...