Kinjer-OLS Beekdaelen: recordaantal deelnemers

Nu voor dit jaar de inschrijving is gesloten, nemen voor het eerst in het bestaan van het Kinjer-OLS 34 kinderschutterijen deel. De OLS Federatie en de werkgroep achter het evenement voor basisschoolleerlingen zijn aangenaam verrast door het ongekend hoog aantal deelnemers dat op 27 juni naar Beekdaelen afreist.

President Anoeskja Koopmans van de OLS Federatie: “Prachtig zoveel enthousiasme uit de beide Limburgen. Dat kunnen we alleen maar omarmen. Ik wil scholen en schutterijen bedanken voor hun enorme ‘drive’ en zowel hen als de organisatie van het Kinjer-OLS veel succes en voorpret wensen.”

Kinjer OLS 2023. Merkelbeek & Schinnen

Schoolschutterijen

Sinds de eerste editie van het Kinjer-OLS in 2005 in Wessem is het initiatief uitgegroeid tot een enorm evenement, waarbij kinderen kennismaken met de schutterswereld en de bijbehorende cultuur. Elke deelnemende school, die begeleid door de betrokken schutterij een heuse schoolschutterij bestaande uit minimaal 18 en maximaal 50 leerlingen vormt, presenteert zich tijdens de optocht aan een grote groep fans. De voorbije jaren is het aantal toeschouwers van het schuttersfeest voor kinderen gegroeid tot zo’n 20.000.

‘Ummeke’

Op de schuttersweide is de strijd om het ‘Ummeke’, bedoeld voor de school met het hoogst aantal punten over alle wedstrijden. De winnende school krijgt tevens een ereplaats in de optocht van het Oud-Limburgs Schuttersfeest op 7 juli in Beekdaelen. Voorzitter van de werkgroep Kinjer-OLS Beekdaelen, Alexandra de la Roy: “Ons doel is ervoor te zorgen dat de scholen een onvergetelijke dag beleven, met aandacht voor traditie, cultuur, muziek, beweging, creativiteit en nog veel meer.”

De komende tijd gaan de scholen samen met de betrokken schutterij in hun dorp of gemeente aan de slag om het schutterswezen te verkennen. Zo leren zij de historie van de schutterijen kennen, maar ook de gebruiken en het functioneren van diverse onderdelen.

Kinderen leren marcheren, schieten met de luchtdrukbuks, musiceren en ontwerpen en maken van kostuums en bijbehorende attributen. Samen bedenken ze een yell, waarmee ze de school aan het publiek presenteren. Wekenlang wordt samen geoefend, zodat ze op de dag van het Kinjer-OLS een echte schoolschutterij vormen.

Informatieavond

Donderdag 21 maart om 19.30 uur is de eerste informatieavond voor leerkrachten van de deelnemende scholen. Locatie: Gasterie Dobbelsteyn, Kerkstraat 23 in Doenrade. Voor meer informatie: kinjerols@ols2024.eu

Noord-Limburg
SchoolWoonplaats
KC Leef Kessel & KC Eikerwijs Kessel-Eik
BS de Kameleon / de SamensprongGrubbenvorst
BS den DoelhofMeijel
BS Onder de LindenBeringe
Midden-Limburg
SchoolWoonplaats
BS in ‘t ParkSusteren
BS De BerensprongHerkenbosch
BS de NeerakkerHeythuysen
BS TriangelLinne
HubertusschoolHerten
BS de HovenierSwalmen
BS de Draaiende wiekenPosterholt
BS de ZjwiekRoggel
BS St. MartinusBeegden
KC AltweerterheideAltweerterheide
BS De kwirNeer
Cluster HINHunsel
Zuid-Limburg(zonder Beekdaelen)
SchoolWoonplaats
BS de LembourghLimbricht
BS SwentiboldBorn
BS de KingbaekGrevenbicht
BS de BronNeerbeek
BS De leeuwerikEinighausen
BS het AvontuurBuchten
BS BenjaminBrunssum
Beekdaelen
SchoolWoonplaats
BS St. DionysiusSchinnen
BS St. JozefMerkelbeek
BS Petrus CanisiusPuth
BS de SprongOirsbeek
BS ‘t KirkeveldsjeSchimmert
BS de VerrekijkerAmstenrade
België
SchoolWoonplaats
BS de wiekenMolenbeersel
BS de KeiBeek-Bree
BS de vliegerKaulille
BS de DriehoekBocholt
BS Helibelst. Huibrechts-lille

Dit vind je misschien ook leuk...