FAQ

Veelgestelde Vragen

Wanneer is het OLS?
Het OLS vindt plaats op zondag 7 juli 2024. De finale van het OLS, het zogenaamde “kavelen” genaamd, vindt plaats op zaterdag 13 juli 2024. Voor meer informatie bezoek https://www.wijschutterij.com/ols-2/
Wat is het OLS?
Het Oud Limburgs Schuttersfeest is hét volksfeest van Limburg: een jaarlijks festijn waarbij zo’n 150 schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg samenkomen. Dit feest heeft zowel in België als in Nederland de status van nationaal immaterieel cultureel erfgoed. Het OLS trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en is echt een beleving om mee te maken.
Waar vindt het OLS plaats?
Het OLS 2024 Beekdaelen vindt plaats op de Clouserweg in Doenrade.
Wat is "kavelen"?
Op zaterdag 13 juli vindt de absolute finale van het OLS 2024 Beekdaelen in Doenrade plaats. Deze finale noemen we het “kavelen”. Op deze dag zal beslist worden wie d’n Um mee naar huis neemt. Wie wordt de opvolger van OLS 2024 Beekdaelen in Doenrade en mag het OLS in 2025 organiseren? De schutterijen die op het OLS geen misser lieten noteren, mogen terugkeren naar Doenrade om deel te nemen aan de ultieme finale. Het zestal dat als laatste blijft staan zal de winnaar zijn van deze spannende dag en neemt d’n Um mee naar huis.
D’n Um, wat is dat?
'Wae hebbe um!!' Dat is de juichkreet van de glorieuze schutterij die het Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) wint. Daarmee heeft het woordje ‘Um’ een bijzondere betekenis gekregen. Het is vormgegeven in een beeldje, ‘d’n Um’, de felbegeerde trofee is voor het winnende zestal.

Kinjer OLS

Wat is het Kinjer OLS?
Het Kinjer OLS mag je wel het kleine broertje noemen van het OLS, maar staat als bijzonder evenement op zich. Het Kinjer OLS wordt georganiseerd voor basisschoolleerlingen uit heel Belgisch Limburg en Nederlands Limburg. Voor meer informatie bezoek https://www.wijschutterij.com/k-ols/
Wanneer is het Kinjer OLS?
Het Kinjer OLS vindt plaats op donderdag 27 juni 2024
Optochtroute Kinjer OLS
Het Kinjer OLS gaat van start met een folkloristische optocht van alle deelnemende basisscholen en schutterijen door Doenrade. Optochtroute

Vrijwilligers

Waar kan ik mij inschrijven als vrijwilliger?
Per 1 april is het mogelijk om u als vrijwilliger in te schrijven via www.ols2024.eu/vrijwilligers. Op die manier kan elke vrijwilliger bij zijn/haar inschrijving maximaal drie verenigingen selecteren. Er worden namelijk geen persoonlijke vergoeding betaald. De uitbetalingen voor de gewerkte uren van verenigingen gebeurt enkel wanneer er een positief saldo wordt behaald.

Elke vrijwilliger heeft een individuele inschrijving nodig om in ons Personeels Registratie Systeem te komen. Dit systeem zorgt voor een zo soepel mogelijke planning. U mag nu wel al beginnen om zoveel mogelijk kennissen, teams, vrienden of familie te motiveren. Alleen door samen te werken kunnen we alle evenementen tijdens OLS 2024 Beekdaelen succesvol maken. We treffen elkaar in juni en juli in Beekdaelen!
Waarom is het belangrijk om uw vereniging nu aan te melden?
Het was tot en met 31 maart 2024 mogelijk om uw vereniging aan te melden. Vrijwilligers kunnen bij hun inschrijving maximaal drie verenigingen selecteren. Zodoende kunnen de gewerkte uren toebedeeld worden als de vrijwilliger uw club een warm hart toedraagt. Op die manier kan elke individuele vrijwilliger de kas spekken van de schutterij, stichting of vereniging naar keuze. Zelfs áls uw vereniging niet massaal meewerkt, kan uw vereniging dus een opbrengst verdienen. Dit onder voorbehoud van het behalen van een positief saldo.

Terrein en Huisregels

Huisregels
Door het evenemententerrein te betreden gaat u akkoord met onze huisregels (pdf), die zijn opgesteld door de organisatie ten behoeve van het OLS 2024 en alle daarbij behorende nevenactiviteiten.
Foto- en filmopnames tijdens evenementen
Tijdens de OLS-evenementen, de optochten en op het OLS-terrein worden foto- en filmopnames gemaakt. Het beeldmateriaal kan op sociale media en in persberichtgeving worden gebruikt, uitsluitend ter promotie van het OLS. Als je binnen de optochtroute, op het terrein of op een van de evenementen bent dan gaan wij ervan uit dat je het niet erg vindt om gefotografeerd te worden.
Alcoholgebruik
Ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijg je geen alcohol. Voor de rest geldt: Drink met mate!
Duurzame tips
Het OLS 2024 Beekdaelen in Doenrade heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Kom daarom met die fiets of met het openbaar vervoer. Laat geen rommel achter op het terrein, parkeerplaatsen en naast de optochtroute. Verspil geen eten of drinken.
Voorkom gehoorschade
Voorkom gehoorschade en ga niet te dicht bij geluidsboxen staan.